23.02.2021

TEUVAN KEITINTEHDAS KEHITTÄÄ VÄHÄPÄÄSTÖISIÄ KIUKAITA – MUKANA YLIOPISTON HANKKEESSA

TEUVAN KEITINTEHDAS KEHITTÄÄ VÄHÄPÄÄSTÖISIÄ KIUKAITA – MUKANA YLIOPISTON HANKKEESSA
Teuvan Keitintehdas on mukana Itä-Suomen yliopiston Kiuas 2-hankkeessa, jossa tutkitaan puukiukaiden hiukkaspäästöjä ja kehitetään sertifikaattia kiukaiden hiukkaspäästöjen vertailuun

Kun puu palaa epäpuhtaasti, ilmaan syntyy päästöjä, jotka ovat haitallisia ilmastolle ja terveydelle. Kiuas 2 -hanke selvittää, miten puukiukaiden hiukkaspäästöjä voidaan vertailla tasapuolisesti. Hankkeessa kehitetään kiukaille luokitus, jonka perusteella kuluttaja voi arvioida kiukaiden ympäristöystävällisyyttä ja terveellisyyttä.

– Itä-Suomen yliopistossa on testilaboratorio, jossa testataan eri valmistajien puukiukaita. Hankkeessa tutkitaan sekä saunan sisäilmaa että ulos meneviä savukaasuja. Päästöjen mittaaminen ei kuitenkaan ole helppoa. Päästöihin vaikuttavat esimerkiksi poltettava puu, kosteus, tulipesän rakenne sekä se, haluaako saunoja kipakat vai pehmeät löylyt. Kyseessä on monen tekijä summa, Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä kertoo.

Äkkiseltään ajattelisi, että kiukaan rakentaminen on helppo homma: tarvitaan vain rautaa, kiuaskivet ja tuli pesään. Kiukaan suunnittelussa pitää kuitenkin ottaa monta seikkaa huomioon. Päästöjen kannalta palaminen pitää optimoida niin, että kaasut voivat palaa loppuun asti tulipesässä, ennen kuin savu menee ulkoilmaan. Kaasujen palamiseen vaikuttavat ilmamäärä, kuumuus ja aika, kun taas puun kaasuuntumiseen vaikuttavat puulaji, puun koko, määrä ja kosteus, lämpötila ja veto. Myös sytytystapa vaikuttaa palamisen puhtauteen.

– Kiuasta suunniteltaessa hiukkaspäästöihin voidaan vaikuttaa tulipesän rakenteella ja koolla, ilmareittien suunnittelulla sekä vedon määrällä, eli tuhkaluukulla ja savupiipulla. Näiden lisäksi suunnittelussa pitää huomioida käytettävyys, kestävyys ja paloturvallisuus. Vanhoissa kiukaissa on yleensä isommat hiukkaspäästöt, koska aiemmin kaikkia asioita ei ole osattu huomioida.

Teuvan Keitintehdas toimii myös yhtenä hankkeen rahoittajana. Tutkimuksesta on hyötyä, kun yritys varautuu kiukaiden päästövaatimusten kiristymiseen. Tulevaisuudessa kiukaan ekologisuus voi vaikuttaa kuluttajan ostopäätökseen – tai sitten ei.

– Saunominen on tunteita herättävä asia, josta jokaisella on oma mielipide. Hankkeen tarkoituksena ei ole missään tapauksessa kieltää saunomista, eikä saunomisesta tarvitse kokea huonoa omaatuntoa. Jos kiukaita on kuitenkin mahdollisuus kehittää nykytiedon valossa paremmiksi niin, että ne lämpenevät yhtä hyvin, se kannattaa tehdä.

Teuvan Keitintehdas valmistaa Parra-saunatuotteita ja ruoanvalmistuslaitteita. Tuotteet valmistetaan alusta loppuun asti Suomessa. Yritys on valmistanut puukiukaita jo yli 60 vuotta.

Kuvassa Teuvan Keitintehtaan toimitusjohtaja Henri Penttilä. Valokuvaaja: Mirja Koivisto.

 

Lisätiedot ja yhteydenotot:

Henri Penttilä
Toimitusjohtaja
0207851605
henri.penttila@teuvan.com

 

https://www.teuvan.com/

https://www.facebook.com/teuvankeitintehdas/

Go back to "News"